Ετήσια σεμινάρια εξειδίκευσης στην Θεραπευτική Ιππασία και Ιπποθεραπεία.

Η Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε. σε συνεργασία με το διεθνές ινστιτούτο Hi.K.E.R. πραγματοποιεί  καθ’ όλη την διάρκεια του έτους σεμινάρια εξειδίκευσης νέων επαγγελματιών στην Θεραπευτική Ιππασία και Ιπποθεραπεία, μέσω της  προσέγγισης Hippo Kinisio-Educational Rehabilitation (Hi.K.E.R.).


Κεντρική φιλοσοφία της προσέγγισης Hi.K.E.R. είναι ότι στον χώρο της θεραπευτικής ιππασίας είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός δομημένου πλαισίου εκπαίδευσης. Η δόμηση αυτή αφορά την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών αλληλεπίδρασης μεταξύ ασθενή και περιβάλλοντος χώρου, οι οποίες θα προάγουν την κινητική, αντιληπτική, κοινωνική, συναισθηματική και γνωστική μάθηση και θα διευκολύνουν την πολύπλευρη ανάπτυξη του ασθενή. Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα πρέπει ο θεραπευτής να παρέχει στους ασθενείς ένα ευρύ πεδίο εμπειριών, μέσα από το οποίο θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν, να ανακαλύψουν , να δημιουργήσουν, να επιτύχουν, και παράλληλα να γνωρίσουν τον εαυτό τους, το σώμα τους και τα συναισθήματά τους. Έτσι, ο θεραπευτής Hi.K.E.R. οργανώνει το μαθησιακό περιβάλλον με τρόπο που προάγει την κινητική, συναισθηματική και κοινωνική εκπαίδευση των ασθενών και να οικοδομεί την κατάλληλη κουλτούρα μάθησης η οποία θα προωθεί την ανεξαρτησία και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Τα σεμινάρια απευθύνονται μόνο σε απόφοιτους ή τελειόφοιτους σχολών επαγγελμάτων υγείας, που σχετίζονται με την αποκατάσταση παιδιών με νευρολογικές ή αναπτυξιακές διαταραχές (Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους, Ειδικούς Παιδαγωγούς, Ψυχίατρους, Γυμναστές Ειδικής Αγωγής κ.α.). Οι συμμετέχοντες των σεμιναρίων μετά το πέρας της εκπαίδευσής τους, αναγνωρίζονται ως εκπαιδευτές Θεραπευτικής Ιππασίας (Hi.K.E.R. Therapeutic Riding Instructors)  ή ειδικοί Ιπποθεραπείας (Hi.K.E.R. Hippotherapy Specialists) από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.) και έχουν δικαίωμα να γίνουν μέλη αυτού.

Επόμενο Σεμινάριο: Ιούνιος 2019

Δεκαήμερο εντατικό σεμινάριο εξειδίκευσης στην θεραπευτική ιππασία ή την Ιπποθεραπεία μέσω της προσέγγισης Hi.K.E.R

Πληροφορίες σεμιναρίου:

Διοργανωτής:
Διεθνές ινστιτούτο Hi.K.E.R. σε συνεργασία με την Επιστημονική Εταιρεία Θεραπευτικής Ιππασίας & Ιπποθεραπείας Ελλάδας (Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.).

Αντικείμενο του σεμιναρίου: είναι η εξειδίκευση επαγγελματιών της αποκατάστασης πάνω στο αντικείμενο της θεραπευτικής ιππασίας ή της Ιπποθεραπείας μέσω της προσέγγισης Hi.K.E.R.

Ημερομηνίες διεξαγωγής:

1 έως 9 Ιουνίου 2019

Γλώσσα σεμιναρίου: Ελληνικά

Τόπος διεξαγωγής:
Ιππικός Όμιλος Βαρυμπόμπης


Ενδεικτικές θεματικές ενότητες:

 • Τι είναι θεραπευτική ιππασία, Ιπποθεραπεία.
 • Ενδείξεις και αντενδείξεις της μεθόδου
 • Ανάλυση της κίνησης του αλόγου
 • Ψυχολογία και συμπεριφορά του αλόγου
 • Προσέγγιση του άλογου
 • Οι ρόλοι των θεραπευτών στη θεραπευτική ιππασία
 • Εκπαίδευση αλόγων θεραπευτικής ιππασίας
 • Εφαρμογή – διαχείριση θεραπευτικού εξοπλισμού
 • Το πυραμιδικό σύστημα εκπαίδευσης  Hi.K.E.R.
 • Εκπαιδευτικές  πρακτικές και προσεγγίσεις
 • Κλινική εικόνα και θεραπευτικές προσεγγίσεις των συχνοτέρων νευρολογικών και αναπτυξιακών διαταραχών.
 • Μέθοδοι προσέγγισης των αναπτυξιακών διαταραχών και η προσαρμογή τους στο πρόγραμμα Ιπποθεραπείας (ABA, TEACCH, PECS, MAKATON)

Στο σεμινάριο γίνεται εκτενής ανάλυση της κλινικής εικόνας, των θεραπευτικών στόχων και του τρόπου προσαρμογής τους πάνω στη ράχη του αλόγου σε όλες τις νευρολογικές και αναπτυξιακές παθήσεις παίδων και ενήλικων (Εγκεφαλική Παράλυση, Μυοπάθειες, ΣΚΠ, Ημιπληγία, Παραπληγία, Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις, Διαταραχές τ Αυτιστικού Φάσματος κ.α.)

Εισηγητές:
Νικολάου Ιωάννης, Φυσικοθεραπευτής, MA , RNF Metodo Padovan, Senior Hi.K.E.R. instructor, Προπονητής ιππασίας (FEI), Chief National Classifier (FEI), Διευθυντής Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε.
Πολύζος Νικόλαος, Φυσικοθεραπευτής, MA , Bobath NDT, Senior Hi.K.E.R. instructor, Προιστάμενος Ε.Ε.Θ.Ι.Ι.Ε., Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Ιπποθεραπευτων (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.)
Νικολαΐδης Νικόλαος,Εργοθεραπευτής, SI, Senior Hi.K.E.R. instructor, Διευθυντής Διεθνούς Ινστιτούτου Hi.K.E.R.
Τατιάνα Γενάτου, Λογοθεραπεύτρια, Junior Hi.K.E.R. instructor, Γ. Γραμματέας ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.
Μπακατσή Πηνελόπη Εργοθεραπεύτρια, SI, Junior Hi.K.E.R.

Υλικό σεμιναρίου:
- Το βιβλίο: Θεραπευτική ιππασία και Ιπποθεραπεία. Εισαγωγή στην προσέγγιση Hippo Kinesio-Educational Rehabilitation (Hi.K.E.R.)
- Υλικό σε μορφή σημειώσεων
- Καφές και σνακ στα διαλλείματα
- Πιστοποιητικό εξειδίκευσης

Κόστος σεμιναρίου: 800 ευρώ

Τρόπος πληρωμής: Προκαταβολή 300 ευρώ έως τις 22 Μαΐου 2019  και εξόφληση του υπολοίπου ποσού με την έναρξη του σεμιναρίου.

 • Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 25 άτομα. 
 • Για την παρακολούθηση του σεμιναρίου θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας (ανάλογα με την ημερομηνία εγγραφής).
 • Σε περίπτωση ακύρωσης συμμετοχής μετά τις 15 Μαΐου 2019, η προκαταβολή δεν επιστρέφεται. αλλά μεταφέρεται σε επόμενο σεμινάριο.
Τηλ. Επικ. 6977-052821 (Κος Νίκος Νικολαΐδης, Δευτ.-Σαββ. 10.00 - 20.30)
 
 
Αποστολή Βιογραφικών: nick_nikolaidis@hotmail.com
 

 Το σεμινάριο αφορά την βασική εκπαίδευση στην προσέγγιση Hi.K.E.R. Για τους ειδικούς ιπποθεραπείας (Hi.K.E.R. Hippotherapy Specialists) υπάρχει η δυνατότητα απόκτησης του τίτλου  Hi.K.E.R. Therapist, μέσω ετήσιας εποπτείας σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Hi.K.E.R.

 

Συχνές ερωτήσεις:

Τι είναι η προσέγγιση Hi.K.E.R. ?

Τι είναι ο Ειδικός Ιπποθεραπείας (Hi.K.E.R. Hippotherapy Specialist) και τι ο Εκπαιδευτής Θεραπευτικής Ιππασίας (Hi.K.E.R. Therapeutic Riding Instructor) ?

Πως μπορώ να γίνω Hi.K.E.R. Therapist ?

Ποιος είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιπποθεραπευτών και Εκπαιδευτών Θεραπευτικής Ιππασίας (ΠΑ.Σ.Ι.Ε.Θ.Ι.)